Ar pirties statybai reikalingas leidimas?

Iš senų laikų atėjusios pirties tradicijos tikrai nėra svetimos, mums, lietuviams. Todėl yra net sunkiai įsivaizduojama sodyba be pirties. Nors šiai dienai egzistuoja pirčių nuomos milžiniška pasiūla, visgi nuosava pirtis yra nenuginčijamas privalumas savo sodyboje. Dažniausiai mums kylantis klausimas pradėjus planuoti pirties statybas – ar bus reikalingas leidimas? Kokie yra taikomi statybos reikalavimai? Pažiūrėjus iš praktinės pusės, pirtis nėra daug vietos užimantis statinys, todėl yra priskiriamas prie nesudėtingos statinių kategorijos, tad galioja tokios pat taisyklės, kaip vasarnamiui ar sodo namui statyti.

Kokią pirtį galėčiau statyti be leidimo?

Pirma reikėtų pabrėžti, kad jei svarstote apie didesnę pirtį,, vertėtų žinoti, kad be leidimo gama statyti tuomet, jei jos plotas sodo paskirties sklype neviršys 80 m2, 8,5 metrų aukščio, o jos tarpatramis nebus didesnis nei 6 metrai.

Šiuos išmatavimus pilnai atitinkanti pirtis, be leidimo gali būti statoma sodui skirtame sklype ar kaime kurio gyventojų skaičius ne didesnis, kaip 3 tūkst., bei sklypas kuriame yra planuojamos statybos, nepatenka į saugomas teritorijas tokias kaip: kultūros paveldo teritoriją, kultūros paveldo objekto apsaugos zoną, kultūros paveldo vietovę, Kuršių neriją, upių, kurios įtrauktos į ekologiniu ir kultūriniu požiūriu vertingų upių ar jų ruožų sąrašą, teritoriją, Europos ekologinio tinklo „Natura 2000″ teritoriją, magistralinio dujotiekio vietovės klasių teritoriją. Jei jūsų planuojamas statinys neatitiks nors vieno iš šių reikalavimų, jo statybai leidimą reikės gauti ta pačia tvarka kaip ir statant gyvenamąjį namą.
Svarbu žinoti, jog, jei jūsų planuojamam statiniui nebus reikalingas statybos leidimas, jis vis tiek privalės atitikti sodų bendrijos nustatytus reikalavimus – pirtis privalės išlaikyti reglamentuotą atstumą – negalės būti statoma arčiau nei 3 metrai iki sklypo ribos. Jeigu atstumas mažesnis, prieš pradedant statybas

privalu gauti raštišką kaimyninio sklypo savininko sutikimą. Privaloma laikytis ir priešgaisrinio bei sanitarinio atstumo iki kitų statinių reikalavimų.
Gera žinia ta, jog pirčiai, kurios statyboms nereikalingas leidimas, statybų projektas taip pat nėra būtinas. Statybos įstatymas nesudėtingo statinio atvejais taip pat nereikalauja pateikti informacijos apie statybos pradžią, todėl, įregistruoti pirtį reikės tik užbaigus jos statybas, deklaruojant statybų užbaigtumą. Tai padaryti galėsite užpildę specialią formą statybų inspekcijos puslapyje: https://vtpsi.lrv.lt. . Užpildžius deklaraciją, statinį (ir ne vėliau, kaip per 3 mėnesius) taip pat reikės įregistruoti Nekilnojamojo turto registre.

Kokią pirtį statyti?

Išsiaiškinus teisinius reikalavimus, prieš pradedant į darbus, siūlome labai gerai apsvarstyti savo poreikius ir finansines galimybes. Planuojant, kokio dydžio pirtį statyti, dažniausiai lemiamu faktoriumi tampa žmonių skaičius, kurie ja naudosis vienu metu. Jei pirtį įsivaizduojate kaip privatų poilsio kampelį sau ir keletui savo artimųjų, optimalus elektrinės pirties dydis galėtų būti 2 x 2,5 m, malkinės pirties dydis 2,5 x 2,5 m, o lubų aukštis galėtų siekti apie 2,2 m. Tokiu atveju pirtyje du žmonės galės ne tik laisvai prasilenkti, tačiau rasite vietos ir gultui, ir visiems pirties ritualams. Kita vertus, jei į sodybą nevengiate pasikviesti didesnės draugų kompanijos, erdvės pirtyje reikėtų daugiau. Tokiu atveju galima vadovautis taisykle, kuo didesnė erdvė, tuo didesnis komfortas.
Renkantis vieną esminių dalykų – pirties tipą, visų pirma, rekomenduojame visus juos išbandyti patiems. Tik tokiu būdu lengviau apsispręsite – sausa, vidutinio drėgnumo ar drėgna pirtis labiausiai atitiks jūsų poreikius. Svarbu žinoti, jog pirties oro drėgnumas labiausiai priklauso nuo krosnelės akmenų įkrovos – kuo daugiau akmenų, tuo drėgnesnė galės būti pirtis ir atvirkščiai, kuo mažiau – tuo sausesnė. Sausose pirtyse temperatūra paprastai svyruoja nuo 80 ºC iki 110 ºC, drėgnose ji laikosi apie 80 ºC.

Pirties įsirengimo kaina

Kiekvienas turbūt manome, kad pirties kainą labiausiai įtakoja jos dydis, tačiau pasidomėję nuodugniau, išsiaiškiname, kad net to paties dydžio pirties kaina gali skirtis dvigubai ar net trigubai. Viskas iš esmės priklauso nuo pasirinkto pirties įrengimo, dėl šios priežasties dažniausiai yra labai sunku numatyti finalinę, pilnai įrengto statinio kainą. Tad, kaip ir minėjome, prieš planuojant, būtina labai gerai apsvarstyti savo poreikius, kuriuos išsiaiškinus, bus daug lengviau apskaičiuoti pilną projekto kainą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *